top of page
rasmusganslandt

UTM-tracking: Den stora guiden


I dagens digitala värld, där marknadsföring sker över en mängd olika kanaler, är det avgörande att förstå vilka insatser som ger resultat. UTM-tracking är nyckeln till att låsa upp denna insikt och ge dig datadriven kontroll över dina marknadsföringskampanjer. I detta blogginlägg ska vi dyka djupare in i vad UTM-tracking är, varför det är viktigt och hur du kan använda det för att optimera dina marknadsföringsinsatser.


Varför är UTM-tracking viktigt?

UTM-tracking, eller Urchin Tracking Module, är en metod för att lägga till specifika parametrar till dina webbadresser. Dessa parametrar fungerar som taggar som ger dig detaljerad information om varifrån din trafik kommer. Du har säkert medvetet eller omedvetet sett UTM parametrar på länkar som du klickat på. UTM parametrarna finns i slutet av själva webbadressen som du besöker.

T.ex. skulle en UTM taggning för sidan informind.se/testa-gratis/ kunna se ut såhär:



Här har jag då angett source till informind, medium till blogg, och campaign till blogg. Då kommer jag kunna ta reda på exakt hur många som klickat på exakt denna länk för att komma till testa Informind gratis.


Genom att använda UTM parametrar kan du:

  • Mäta effektiviteten av olika kanaler: Se vilka kanaler som driver mest trafik och konverteringar, så att du kan allokera din budget på ett mer effektivt sätt.

  • Förstå kundresan: Spåra hur användare interagerar med ditt innehåll över olika kanaler och touchpoints, vilket ger dig insikt i hur du kan optimera kundupplevelsen.

  • Fatta datadrivna beslut: Basera dina marknadsföringsbeslut på konkreta data istället för gissningar, vilket leder till bättre resultat.

  • Se mer detaljerad information: De flesta besökare kommer du kunna härleda till en trafikkälla då det per automatik läggs till UTM parametrar från t.ex. Google eller Facebook. Men inte om du t.ex. använder dig av en QR kod eller har en länk i en gästblogg. Där är det inte bara en fördel utan ett måste för att du ska kunna härleda besök och konverterar till en specifik marknadsföringsaktivitet. 




Utmaningen med konsekventa UTM-parametrar

Att manuellt skapa och hantera UTM-parametrar kan vara tidskrävande och benäget för fel. Inkonsekventa parametrar kan leda till förvirrande data och felaktiga slutsatser. Ett UTM-verktyg kan hjälpa dig att skapa och hantera parametrar på ett konsekvent sätt, vilket säkerställer att dina data är korrekta och användbara.


De viktigaste UTM-parametrarna


Det finns fem standard UTM-parametrar: source, medium, campaign, term och content,  men de tre viktigaste är:


  • utm_source: Identifierar källan till trafiken, t.ex. Google, Facebook, nyhetsbrev.

  • utm_medium: Anger vilken typ av trafik det är, t.ex. CPC, organisk, e-post.

  • utm_campaign: Identifierar den specifika kampanjen som trafiken är kopplad till.


Genom att använda dessa parametrar konsekvent kan du få en tydlig bild av hur olika kampanjer och kanaler presterar. Det är viktigt att använda samma benämning konsekvent för alla länkar du sätter UTM parametrar till. Om du inte gör det går det inte att slå samman trafik och konverteringar till en trafikkanal. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det är case sensitive så att det blir två olika parametrar om du använder stor bokstav i början i ett tillfälle och litet i annat. 


UTM-parametrarna term och content

Två andra användbara parametrar är:


  • utm_term: Används ofta för att spåra sökord i betalda sökkampanjer.


  • utm_content: Kan användas för att särskilja olika annonser eller länkar inom samma kampanj.


Dessa parametrar ger dig ännu mer detaljerad information om hur användare interagerar med ditt innehåll. Du kan till exempel använda dem för att testa olika annonstexter eller se vilka placeringar som ger bäst resultat.


Tips: Använd en UTM-builder

För att göra det enklare att skapa UTM-parametrar kan du använda en UTM-builder. Contitude har skapat en gratis UTM-builder-mall som du kan ladda ner här.



Samla och analysera data med Informind

UTM-tracking ger dig värdefulla data, men att samla in och analysera dessa data kan vara en utmaning. Informind är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att få ut det mesta av din marknadsföringsdata.

Med Informind kan du:

  • Identifiera kampanjer som inte har UTM tracking uppsatt

  • Samla in data från alla dina kanaler: Få en heltäckande bild av dina marknadsföringsinsatser.

  • Räkna fram ROI

  • Få hjälp att sammanställa äldre kampanjer där UTM tracking inte varit perfekt. 

  • Visualisera data: Gör det enkelt att förstå och dela dina resultat.



Testa Informind gratis i 7 dagar

Vill du se hur Informind kan hjälpa dig att ta din marknadsföring till nästa nivå? 

Testa gratis i 7 dagar och upptäck kraften i datadriven marknadsföring.





Slutsats

UTM-tracking är ett oumbärligt verktyg för alla marknadsförare som vill förstå och optimera sina kampanjer. Genom att använda UTM-parametrar på ett konsekvent sätt och analysera dina data med ett verktyg som Informind kan du fatta välgrundade beslut som leder till bättre resultat. Börja använda UTM-tracking idag och se skillnaden det gör för din marknadsföring!


Comments


bottom of page